A platós kisteherautó bérlés lépései

Mikor hasznos a platós kisteherautó bérlés?

Kezdjük ott, hogy sok nőtársamnak fogalma sincs, melyik az a platós kisteherautó, nem, hogy még a platós kisteherautó bérlés. Szóval először talán ezt tegyük tisztába. A platós az a nyitott fajta, ami olyan, mint egy kis szekérke, aminek hátulról szimplán le szokták nyitni az oldalfalát és ott ki lehet rámolni a rakományt. Na, elég fájóan konyhanyelven volt? A lényeg, hogy ezek igen praktikusak, és általában nem csak nagy hatalmas szállítmányozó cégeknek vagy építkezéseken van rájuk szükség, mint egy betonkeverőre vagy egy vegyi hulladékot szállító megoldásra. Szükség lehet egy platós kisteherautó bérlésre erdőgazdálkodásnál, ha fát vágnak, kellhet bármilyen anyagszállításnál, használhatjuk költöztetésnél.

Mivel ilyen kis kompakt és sokoldalú, kisvállalkozások esetén sokkal elterjedtebb. Ez viszont nem jelenti kapásból, hogy aki kisvállalkozó akar lenni, kapásból muszáj, hogy platós kisteherautója legyen. Mert nem mindig éri meg, annak vannak bizony fenntartási költségei. Úgyhogy nézzük meg, mikor és miért is jó a platós kisteherautó bérlés.

Platós kisteherautó bérlés pro és kontra

Az, hogy a platós kisteherautó bérlés útján került a használatunkba, nyilvánvalóan azt jelenti, hogy nem a mi tulajdonunk. Ennek természetesen vannak hátulütői is, a fontos az, hogy amikor mérlegelünk, tudatosítsunk magunkban, hogy mi éri meg és mi nem. Szóval az elsődleges hátrány nyilván abból adódik, hogy nem a sajátunkkal dolgozunk. Vigyázni kell rá. Ez igazából egy olyan tényező, amit csak a teljesség igénye miatt mondok, mert a sajátunkra is vigyázni kéne. De az mondjuk igaz, hogy egy kockázatosabb vállalást nem biztos, hogy megcsinálunk egy bérelt platós kisteherautóval. Az biztos, hogy mielőtt nekivágnánk, fontos megnézni a bérleti szerződés ide vonatkozó szakaszát, kit milyen felelősség terhel, meddig és mik a következmények.

A másik egyértelmű következménye annak, ha platós kisteherautó bérlés mellett döntünk, hogy nem feltétlenül ott és akkor áll rendelkezésünkre a jármű, amikor az nekünk kényelmes. Hiszen másnak is bérbe lehet adni, aztán át kell venni, kitisztíttatni. Ez idő.

Az árképzés szintén problémát jelenthet, vagy legalábbis egy olyan tényezőt, amivel érdemes számolni, kalkulálni, kikísérletezni, hogy hogyan is volna a legelőnyösebb. Ugyanis a hosszabb bérlés a ponyvás kisteherautó bérlés esetén is alacsonyabb napidíjat jelent, így lehet érdemesebb a szezonban inkább lefoglalni egy egész hónapra a járművet, mint csak három-négy napokra. Könnyen lehet, hogy ugyanott vagyunk, csak még nekünk kellett igazodni a bérleti tervekhez és eköré rendezni a mindennapjainkat.

A platós kisteherautó bérlés előnyei

A legnagyobb előnye a platós kisteherautó bérlésnek, hogy a jármű nem a miénk. Ez viccesen hangzik az előbbiek után, tudom, de tény, ugyanez az előnye és a hátránya is. Ugyanis, ha a kisteherautó nem a miénk, nem mi kell foglalkozzunk a karbantartással, szervizeléssel. Persze ha rendszeresen használjuk, jó, ha kicsit értünk a géphez magához, de az előírásokat követni, a műszakiztatást szervezni, vezetni, hogy mikor mi történt, nem nekünk kell. Egy csomó költségtől és vesződségtől mentjük meg magunkat.

A különféle engedélyeket már nem biztos, hogy ráhagyhatjuk a bérbe adóra, attól függ, miről van szó. Az kisteherautó forgalomba és használatba engedésével kapcsolatos engedélyek a bérbeadó feladatai közé tartoznak, de egy behajtási engedély, vagy egy szállítólevél már a mi dolgunk.

Ami még nagy könnyebbség, hogy bárminemű meghibásodás esetén nem nekünk kell eljárni. Egy felől a bérbeadónak van egy egész járműparkja, úgyhogy biztosan van valaki, aki a szervizeléssel foglalkozik. Másfelől a hiba elhárítására szánt idő alatt jó esetben még tud is biztosítani egy pót járművet, amit használhatunk addig is. Ezek nekik rutinszerű, könnyű és gyors megoldások. Persze mi is képesek lennénk önerőből megoldani ezeket a felmerülő gondokat, de sok időnk és energiánk menne rá, ami egy kis cégnél nem feltétlenül kifizetődő.

Összességében tehát a platós kisteherautó bérlés előnyei:

  • karbantartás szervizelés nem a mi dolgunk
  • jármű engedélyeinek egy részét nem mi intézzük
  • meghibásodás esetén nem nekünk kell eljárni
  • meghibásodás esetén jó eséllyel cserejárművet tudnak biztosítani
  • biztosak lehetünk benne, hogy működő, korszerű járművekkel dolgozunk

Mire ügyeljünk platós kisteherautó bérlés esetén?

Ha valaki bérelt már személygépkocsit, akkor sok tekintetben tisztában van vele, mikre kell ügyeljünk. Első körben mindig nézzük meg ponyvás kisteherautó bérlés esetén is, hogy mit tartalmaz az ár. Lehetnek olyan szolgáltatások, amikre igényt tartunk, de ezen felül jelentenek költséget. Emellett nézzük át alaposan a járművet, mielőtt átvesszük. Lehetnek rajta sérülések, a használat nyomai, ha ettől még használható, az nem baj, de legyen rögzítve, hogy így vettük át, ne lehessen később kétséges. Az árról már szót ejtettünk fentebb, érdemes még a bérleti időt átgondolni, illetve az átadás helyszínét.