Amit gázkazán vásárlás előtt tudni érdemes

A gázkazán története

Napjainkban kifejezette természetesnek vesszük, ha egy házban gázkazán, vagy más hőtermelő adja a meleget, de nem volt ez persze mindig így. Nem is kell az ősidőkig visszamennünk az időben, hogy a tűz őrzésének fontosságára példát találjunk, hiszen még Szent István idejében is találunk olyan rendeleteket, melyek alól mentességet élveznek azok, akik hátramaradnak a tüzet őrizni. Nagy találmány volt a kandalló, de még mekkora találmány volt a sparhelt, amelynek köszönhetően zárt rendszerben működhetett a tűz és nem kellett nyílt lángon főzni.

Aztán a tüzelés mellett megjelentek más energiatermelési módok is. Persze szigorúan véve a gázkazán is tüzel, csak gázt, de azért ennek az energiaszolgáltatónak a felhasználása már valamivel környezettudatosabb. Lényeg a lényeg, a gáz használat megjelent a köztudatban, nagyobb városokban megindult a rendszer kiépítése és napjainkra már kevés hely maradt a Nyugati világban, ahol ne lenne bárkinek elérhető opció a gázkazán.

Gázkazán választás

Ha tehát a gázkazán kiválasztásában nem korlátoz minket, hogy van-e egyáltalán lehetőségünk ezt a nyersanyagot használni, akkor mi alapján döntsünk? Egyszerűen: a felhasználás módja alapján. Tudnunk kell, mekkora légtérről beszélünk, melegvíz előállítására alkalmazzuk-e, milyen elemeket tartalmaz majd még a rendszer a gázkazánon felül. De az egyik első dolog, aminek járjunk utána: mi a helyzet a kéménnyel?

A kémény azért fontos s gázkazán beszerelés szempontjából, mert a modern változatok már egy kimeneti és egy bementi ágat is igényelnek. Ez sokkal biztonságosabbá teszi a működést, amikor a gázkazán turbós, és zárt az égéstere, a legtöbb esetben ezen a bemeneti ágon keresztül jut oxigénhez a rendszer. Régebben azonban elterjedt volt a kémény nélküli gázkazán is, ami manapság igen ritkán kapható csak, mert az esetek túlnyomó többségében ezek a régi tervezések már nem felelnek meg a hatályos előírásoknak és igazság szerint sokkal modernebb és jobb hatásfokkal működő készülékeket találunk már hasonló árkategóriában, így értelme se nagyon sok van, keresni őket. Egy ok lehet a kémény. Használt gázkazán esetén sokszor azért vásárolnak másodkézből készüléket, hogy a tetőt ne kelljen megbolygatni és kibővíteni a kéményt. Ez egy felől megérthető, mert rövid távon, kis költségvetéssel nincs igazán más választásunk, de ha tehetjük, minél hamarabb álljunk át egy modernebb rendszerre. A kémény kibővítése már középtávon meg fog térülni.

Mik azok a kondenzációs gázkazánok?

Ezzel a fogalommal biztosan sokat fogunk találkozni, amikor nekiállunk válogatni. A kondenzációs amúgy is úgy él a köztudatban, mint az a csodatechnika, amivel rengeteg pénzt lehet spórolni. Hát azért ez sem teljesen igaz. A kondenzációs technológia lényege, hogy a gázkazánon belül olyan hőmérsékletkülönbség jön létre az égéshő és az otthon fűtéséből visszatérő fűtésvíz között, hogy az kicsapatja a kémény felé távozó égéstermékből a nedvességet. Ennek egyszer az az előnye, hogy nem a kéményt fogja kimarni ez a javarészt savas csapadék, másfelől a kicsapódás által felszabadult hő kapásból melegít valamennyit a lehűlt fűtővízen. A gázkazán csak ezután veszi kezelésbe és így kevesebbet kell melegítsen rajta. Semmivel sem kerül több energiába azaz pénzbe, de nyerünk egy kis pluszt. Igen ám, de ez csak akkor van így, ha az elején emlegetett hőmérsékletkülönbség valóban fennáll. Anélkül hiába a flancos kondenzációs technológia, a hajunkra kenhetjük az egészet. Úgyhogy ez egy nagyon jó kis dolog, de nem elég megvenni a készüléket, hogy működjön is, ahhoz az egész fűtésrendszert jól kell beállítani. Javasolt a tervezővel, vagy szerelővel egyeztetni, de házi praktika: ha csöpög a kondenzvíz, akkor volt kicsapódás, tehát nagyon nagy baj nem lehet.

Honnan tudjam, mekkora gázkazán kell?

Vannak ilyen olyan fusimisi számolási módok, amik a légköbméterből indulnak ki, de onnantól kezdve, hogy mondjuk, kombi készüléket akarunk és a használati melegvizet is a gázkazán termeli ki, máris nem működik ez a képlet. A legegyszerűbb és legbiztosabb változatlanul az, ha az építész vagy a szerelő segít meghatározni a pontos kW igényünket. Méretben nagy variációk nincsenek, mert a lehető legkompaktabbra csinálják a gyártók ezeket a készülékeket, és napjainkban már nem is olyan böszmék, hogy elrondítanák a szobát, sőt, olyan csendesek, hogy akár a nappaliban is hagyhatjuk őket.

Hova kerüljön?

Persze, ha nem akarjuk a nappalinkban tudni, vagy az előszobában egy szekrénysorba építve, akkor száműzhetjük a padlásra, pincébe is. Ha nem házunk, csak lakásunk van, valószínűleg szűkösebbek a helyek is és óvatosan kell bánjunk a berendezéssel. Ilyenkor jön jól, ha nem álló gázkazán, hanem falra szerelhető változat mellett döntünk, amivel hatékonyan i lehet használni egy jelentősebb belmagasságot is.

Persze dönthetünk fekvő mellett is, ezt valamivel könnyebb bútorokba beépíteni, elrejteni. Ez akkor válik nehézkessé, ha szolár rendszereket akarunk rákötni, vagy puffertartályt. Úgyhogy, ha a jövőben bővíteni szándékszunk a fűtésrendszert, jobb, ha nem eldugdosni akarjuk a készüléket, hanem külön helyet jelölünk ki az egységek számára.