Ismét október, ismét a látás hónapja!

Mi az a látás hónapja?

Arra az esetre, ha még nem találkoztunk volna ezzel a rendezvénysorozattal, a látás hónapja egy minden évben megrendezett program, ahol a Magyar Látszerészek Országos Szövetsége minél több optikust és szemészetet igyekszik bevonni abba, hogy a lakosság általános szűrővizsgálatával felmérjék Magyarországon a szem egészségi állapotokat. Ez így elég szárazon hangzott, de a mi szempontunkból is kimondottan hasznos ez, hiszen ilyenkor országszerte ingyenes a látásvizsgálat azokban az üzletekben, amelyek hajlandóak részt venni a programsorozaton.

Úgyhogy a látás hónapja nehezen kerülheti el a figyelmünket, hiszen tele van plakátolva minden, ha valaha is jártunk egy szemészeten, biztosan kapunk mostanában egy értesítőt, hogy nézessük meg a szemünket, ráadásul különféle akciókkal, nyereményekkel próbálják vonzóvá tenni az eseményt. Mire számítsunk idén?

A tavalyi látás hónapja

Tavaly, a látás hónapja 2018-ban kifejezetten sikeres volt. Évről évre egyébként megfigyelhető, hogy egyre több ember vesz részt a programon és látogat el ilyenkor egy szemészetre. Múlt évben a szemszárazság volt a fő témakör. Ugyanis nem csak arról van szó, hogy elcsábítsák a lakosságot egy általános szűrésre, amiből az optikáknak talán némi forgalom is leesik, a szakma átfogó képet kap az egészségi állapotokról, mi, pedig lubickolhatunk a jobbnál jobb akciókban. Általában valamilyen szemészeti probléma köré szervezik az eseményt és próbálják jobban tudatosítani, megoldásokat ajánlani rá, a köztudatban jobban megerősíteni a létezését. Nem véletlen, hogy olyan témákat választanak, amik széles körben érintik a lakosságot. Ez volt tavaly a szem szárazság.

A szem szárazság önmagában nem betegség, leginkább tünet, de van, amikor ez maga csak egy „szindróma”. Ugyanis napjainkban, mikor egyre többen dolgozunk rendszeresen számítógépekkel, sőt, akár még szabadidőnkben is ezekkel folytatjuk a napot, kiemelten sok időt töltünk el monitorok előtt. Mivel ezek két dimenziósak – akármilyen kiváló legyen is a grafika – a szemünk úgy fókuszál, mintha egész nap egy falat bámulnánk nagyjából fél méter messziről. Mindeközben koncentrálunk veszettül, tehát nem sokat pislogunk. Ez ideig óráig elmegy, de ha rendszeresen, egész nap ezt csináljuk, a szemünk kiszárad. Ehhez hozzáadódik a légkondi használat a szellőztető rendszerek működtetése, ami csak tovább tetőzi a szem szárazságát. Így tehát ez nem feltétlenül betegség, de egy olyan életmódbeli probléma, amit jobb enyhíteni rendszeres szemcsepp vagy műkönny használattal. Nem egy nagy wasistdas, mégis olyan erős tünetektől menthetjük meg magunkat, mint a szem túlerőltetése, elfáradása, fejfájás, szédelgés. Kis dolog, de nagy hatással.

A látás hónapja 2019 évében

Idén is természetesen október a látás hónapja és több ponton várják országosan a szemészetre látogatókat, 306 ponton, hogy egész pontosak legyünk – remélem, a szóviccet is értékelik a kedves olvasók. Szaktanácsadás és természetesen a panaszok ellátása is részét képezi az idei látás hónapja keretében lebonyolított vizsgálatoknak. Az idei téma pedig nagyrészt a kékfény védelem körül mozog. A mottó: fontos a látásom.

Hát ezzel egyet tudok érteni. A külvilágból érkező információk 85%-át a látásunk alapján érzékeljük, úgyhogy valóban fontos a látás, és nem csak annak, aki festő vagy szépérzékkel áldották meg. Idén pedig a programsorozat fókuszában a kékfény és a különböző digitális eszközök által kibocsátott káros hullámok állnak. Gyakorlatilag nincs ember, akinek ne volna minimum egy a tulajdonában, hiszen nézünk TV-t, számítógépezünk, nyomkodjunk az okostelefont, a tabletet. Ezek az eszközök kibocsátanak bizonyos hullámokat, amik nem tesznek jót a retinának. Persze az igazán modern eszközök már fel vannak szerelve mindenféle védelemmel, de összességében nem árt, ha minderről tudunk és odafigyelünk, és hangsúlyt fektetünk a megelőzésre.

A kampány másik témája a progresszív lencse. Ugye egy tünet és probléma, egy termék. A progresszív lencsék egyelőre inkább egy menő, modern divatnak tűnhetnek sokak szemében, holott valós hasznuk is van. Csak bonyolultak, jól kell beállítani őket, ahhoz, hogy igazán hathatós legyen számunkra is a segítségük. Éppen ezért sok múlik a mi közreműködésünkön, a progresszív lencse nem olyan, hogy bemegyünk, megvesszük, és ha tetszik, jó a termék, ha nem tetszik, rossz a termék. Sokan ismerik félre emiatt a hozzáállás miatt a benne rejlő valós lehetőségeket. Ezen pedig egy tájékoztatás segíthet a leginkább, amit most a látás hónapja keretein belül igyekszik is megejteni a szakma.

Miért érdemes a látás hónapja alkalmából látásvizsgálatra menni?

Egy felől jó alkalom ez egy éves szűrésre, ami ilyen módon nem is kerül majd semmibe, hiszen ilyenkor a látásvizsgálatok ingyenese. Ráadásul, ha bármi továbbira volna szükségünk, szemüveg, kontaktlencse, akkor kiváló akciókkal lesznek ezek a kiadások is költségcsökkentőek. Mivel sok optika vesz részt a programban, nem is kell messzire mennünk, hogy élhessünk a lehetőséggel és ezen felül még számos lencsét, ajándékot és wellness hétvégét is kisorsolnak a résztvevők között. És ehhez csak el kell menni egy látásvizsgálatra, ami nagyjából tíz perc alatt megvan. A bolondnak is megéri.