Kutyusunk védekező rendszere: immunerősítő kutyáknak

Immunerősítő kutyáknak: ha jön a hideg

Kedvencünket ugyanúgy fenyegetik a kórokozók, mint bennünket. A különböző baktériumok, vírusok, gombák és paraziták a légutakon, a gyomron és a beleken át hatolhatnak a szervezetbe, és olykor életveszélyes fertőzést idézhetnek elő. A védekezés az állatok immunrendszerének a feladata. Kedvencünk immunrendszerének az erősítése pedig a gazdi felelőssége.

Immunerősítő kutyáknak: mire is jó az immunrendszer?

Az immunrendszer a szervezet védekező rendszere, amelynek az a feladata, hogy felvegye a harcot a különböző fertőzésekkel. A védekező mechanizmus során az immunrendszer részt vesz az elhalt és a rákos sejtek eltávolításában is. Minél erősebb az immunrendszer, annál sikeresebb a szervezet betegségekkel szembeni megóvásában. Az immunrendszert erősíthető a kiegyensúlyozott táplálással, megfelelő mozgással és a túlsúly megakadályozásával. Felelős gazdiként érdemes beszerezni immunerősítőt kutyáknak. Tudta, hogy egymással szoros kapcsolatban álló része van az immunrendszernek: a velük született és a szerzett immunrendszer? Hogy is védekezik akkor kedvencünk szervezete?

Amikor a szervezetet kórokozók támadják meg, a falósejtek azonnal mozgásba lendülnek, hogy megsemmisítsék őket. Ez azonban nem mindig elegendő, mert a velük született immunrendszer van, hogy nem ismeri fel őket. Ekkor veszi át a feladatot a szerzett immunrendszer. Az emlékező sejteknek köszönhetően a szervezet immár antitestekkel együtt veszi fel a harcot a megbetegedéssel szemben. Immunerősítő kutyáknak hasznos kiegészítője lehet az eledeleknek.

Immunerősítő kutyáknak: mi gyengítheti a kutyus immunrendszerét?

Kedvencünk hajlamossá vállhat a megbetegedésekre, ha szervezete túlterhelt, esetlen természetellenes életkörülmények között éli a mindennapjait. Az immunrendszert csak a természetes ellenálló képesség erősítésével lehet ellenállóvá tenni a negatív hatásokkal szemben.

A stressz legyengíti az immunrendszert. Ez nem csak az emberekre, de a háziállatokra is igaz. Kutyusunkat ráadásul számos olyan stressz faktor érheti, amiről mi magunk nem is gondolnánk, hogy hatással lehet rá. A stresszt okozhatja az új környezet, az idegen fajtársakkal való kapcsolat, vagy a „gazditól” történő elszakítás.

Immunerősítő kutyáknak: mit tehetünk kedvencünkért?

Optimális vitaminbevitellel segíthetjük kutyusunkat. Vannak zsírban és vannak vízben oldódó vitaminok. Amikor immunerősítőt kutyáknak szerzünk be, ügyeljünk arra, hogy milyen kiegészítő tápanyagokat tartalmaz. A jó minőségű immunerősítő kutyáknak, mint amit a PetNet is kínál, kellő arányban tartalmazza a számukra szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat és még a felszívódást is segíti. A minőségi immunerősítők kutyáknak biztonságos, ha betartjuk a napi előírt mennyiséget. Ügyeljünk erre, mert túlfogyasztás esetén károsíthatják kedvencünk szervezetét. Ez különösen igaz a zsírban oldódó vitaminokra.

Zsírban oldódó vitaminok:

 • A Vitamin: kulcsfontosságú vitamin az éleslátás megőrzésében és hozzájárul a sejtnövekedéshez.
 • D3 Vitamin: az egészséges csontok és fogak felelőseként. A D3 vitamin szabályozza a kálcium felszívódását, befolyásolja a vér kalcium és foszfor szintjét. Hiánya gyenge és rugalmatlan csontfelépítést eredményez, mint például az angolkór vagy a csontritkulás.
 • E Vitamin: az alpha-tocopherol gyakori adaléka az állateledelnek. Antioxidánsként lép fel az immunrendszerben. Fontos hatóanyaga a sejtosztódásnak és a sejtek regenerálódásának.
 • K Vitamin: A K vitamin kulcsfontosságú szerepet játszik a véralvadás szabályozásában. Csökkenti a vérzékenységet. D vitaminnal együttműködve segíti a fehérjék beépülését a csontokba.

Vízben oldódó vitaminok:

 • B1 Vitamin: fontos hatóanyag a szénhidrátok és proteinek hatékony feldolgozásában és segíti az idegrendszer kiegyensúlyozott működését.
 • B2 Vitamin: antioxidáns hatása van, továbbá részt vesz a rugalmas szalagok kialakulásában. Hiányát dermatitis, bőrirritáció, és nyálkahártya gyulladás jelzi.
 • B6 Vitamin: a pyridoxinek fő funkciója a proteinek feldolgozása. Nem kiegyensúlyozott bevitele elzsírosodott májat, remegést, rángást, hasmenést és hányást okozhat.
 • B12 Vitamin: az anyagcsere és a vér tisztulásának folyamatában. Megtalálható a szervezetben, de hiánya növekedési rendellenességet, szervi deformitást és bőrproblémákat okozhat.
 • Niacin: a proteinek, szénhidrátok és zsírok feldolgozásáért, valamint a DNS-lánc kijavításáért felelős. Továbbá segíti az egészséges bőr fenntartását.
 • Pantoténsav: támogatja a zsírok elégetését, a mellékveséket, valamint az immun-és idegrendszert. Hiánya bőr és idegrendszeri, valamint anyagcsere elváltozásokat és problémás immunrendszert eredményez.
 • Folsav: hatékony az aminosav és nukleinsav anyagcserében, a vérképzésben, és fontos szerepe van a magzati fejlődésben.
 • C Vitami: antioxidáns, amely támogatja az immunrendszert. Továbbá csökkenti a daganatos betegségek kockázatát, javítja a vas felszívódását.

Mint látjuk, nagyon sok olyan nyomelem van, amit egy-egy étkezéssel nem tudunk biztosítani azért szükséges immunerősítőt adnunk kedvencünket. Az immunerősítőket már könnyedén beszerezhetjük az internetről, állatboltokból.