Mire jó a LED Panel?

Mi az a LED Panel?

Elég sok szó esik napjainkban a zöld, környezettudatos gondolkodásról, és a LED világítótestek egyszerre gazdaságosak és tesznek eleget ennek az elvnek is. LED égő, és LED lámpák mindenhol szóba kerülnek, de talán nem olyan könnyen értelmezhető, hogy a LED panel, hogyan is tevődik össze? Ha valaha megfordultunk már irodahelységekben – és vajmi kevesen vannak, akik még sosem jártak ilyen helyen – akkor már biztosan sütkéreztünk egy LED panel fényében, csak nem feltétlenül néztünk a fejünk fölé.

Nem, nem a csövekről van szó. A panelek ennél gusztusosabbak, sokkal kifinomultabban néznek ki. Ha nagyon konyhanyelven szeretném elmondani egy lapos, általában opálos üveggel ellátott világítótestet kell elképzelnünk, amit így vagy úgy felerősítettek a plafonra. Mondjuk, nem feltétlenül kell ennek a mennyezetről lógnia, de azért valljuk, be ez a leginkább praktikus. De nézzük is akkor meg, mi minden módon használhatjuk fel ezt a technológiát?

LED panel technológia

A LED panel nem egy olyan bonyolult dolog, gyakorlatilag nincs mögötte olyan újtó technológia, ami eddig en létezett volna a piacon, egyszerűen egy újszerű elgondolással sikerül praktikusabbá tenni ezt a megoldást. Valójában sok apró izzót kell elképzelnünk, amelyek „sorba” rendezve egymás mellett világítanak, így adva egy összefüggő felületet. Ez persze nagyon erős fényt jelentene, úgyhogy egy nagy búra mögé rejtik az egészet, ami egybefüggő felületet ad, az opálos hatás miatt pedig nem érzékelni, hogy különálló fényforrásokról van szó, egyetlen világító felületnek látjuk az egészet.

Miért jó ez? Mert a LED panel segítségével nem kell különféle formákban kitalálni, hogyan tudunk világítótesteket létrehozni. Egyszerűen gyártanak egy olyan panelt, telerakják izzókkal, tesznek rá egy olyan formájú búrát és már kész is a LED panel. Sokkal nagyobb szabadságot biztosít kialakításban, míg a technológia megbízhatósága, teljesítménye nem változik.

Ez például azt is jelenti, hogy a legtöbb LED panel dimmelhető, azaz a fényerőt szabályozhatjuk, de léteznek olyanok is, ahol a színhőmérsékletet tudjuk irányítani. Ezek kifejezetten hasznos funkciók, a hálószobában néha elég egy intim félhomály is, de a nappaliban is hasznos lehet, ha hideg és meleg fények között tudunk váltogatni. Míg az első a munkavégzésnél hat kedvezően a koncentrációra, addig az utóbbi a nyugalmas pihenéshez járul hozzá, meleg fényben sokkal könnyebben lemegyünk alfába.

LED panel fürdőszobába nem való? Dehogynem

Néha kétkedve fogadják, hogy ezeket a monstrumokat fürdőszobába is be lehetne építeni, pedig az ég egy adta világon semmi akadálya nincs. A LED panel gyakorlatilag oda szerelhető, ahova szeretnénk. Van, aki beépíti az álmennyezetbe, van, aki ízlésesen belógatja, és ugyanezen elv szerint akár a fürdőszobában is besüllyeszthetjük a csempébe, vagy hagyhatjuk csak a mennyezetbe építve.

Egy dologra kell figyelni ebben az esetben és az az IP védettség. Hiába maradunk beltéren, a fürdőszobában azért elég gyakran van víz. Fröccsen, csöppen, esetleg félremegy és sugárban ömlik a víz ki a zuhanykádból – megesik olykor. Emellett rengeteg a pára is – a másik ilyen helységünk a konyha. Ilyen mértékű nedvesség és pára ellen pedig már a LEP panelnek is védve kell lennie, éppen ezért az IP védettségnél a 44 a minimum, de 65 az, amivel biztosra mehetünk.

Mekkora LED panelt vegyek?

Amekkora még elfér. Szerencsére igen nagy a választék: https://ledguru.hu/led-142/led-panel-146. Egy felől érdemes megnézni, mi az, ami odafér és még gusztusos, hiszen, ha a teljes plafonunk egy nagy fényáram, nem biztos, hogy a végeredmény szemet gyönyörködtető lesz. Ellenben talán praktikusabb és objektívebb megközelítés, ha abból indulunk ki, mennyi fény az ideális a lakásban? Ehhez a szoba lux értékeit érdemes segítségül hívni és kiszámolni, hogy ez alapján – és figyelembe véve, hány másik fényforrásunk van – milyen lumen értéket szeretnénk, hogy a panel kibocsásson? Ez alapján már könnyebben meghatározhatjuk, hogy a LED panel 1200×300 nagyságú legyen vagy nekünk egy kisebb LED panel 60×60-os méretben is megfelel?

A legtöbb LED panel vélemény pozitív

Már csak azért is, mert minden jó, amit elmondhatunk a LED technológiáról, elmondható a panelekről is. Emellett felhasználásában is igen változatos, hiszen lehet a LED panel falon kívüli is, de beépítve, besüllyesztve egyaránt, lehet kerek, vagy szögletes, lehet kicsi vagy nagy, lehet színes, vastagabb, teljesen lapos. Annyi féle módon alakítható és a legjobb, hogy diszkrét, elegáns, de nem hangsúlyos eleme a szobának. Gyakorlatilag könnyen illeszkedik bármilyen otthon kialakításába.

Így tehát, ha egy modern, de tartós világítótestet keresünk, adjunk egy esélyt a paneleknek. A beszerelésük semmivel sem bonyolultabb, mint egy szimpla lámpát bevezetni, az igazán korszerű darabok pedig számtalan módon vezérelhetőek. Persze, ha igazán stílusosak akarunk lenni és adni a technikai újításokra, akkor minden bizonnyal okos verziót vásárolunk, amit majd a telefonunk segítségével állíthatunk, sőt, akár a színeivel is játszhatunk és programozhatjuk általa a bulihangulat fényeit. Csak rajtunk áll, mit szeretnénk elérni.