ló kép
lovardakalauz.hu logo

Rózsa Tanya

Cím: 7143 Őcsény, Szekszárdi u. 7.
Tel: 74/496-452
Tel.: 30/474-0090, 30/288-8437
(Rózsáné Gréczi Jolán, Rózsa László)

E-mail: rozsatanya@freemail.hu
rozsatanyalovarda@citromail.hu
Web:
http://rozsatanya.n4.hu/


A lovas tanya Szekszárdtól 6 km-re található, a falu elején. Ebből a megközelítésből az Őcsény táblát elhagyva, balkéz felől egy kereszt látható, ott kell befordulni.
Közeli látnivalók a Gemenci erdő, szálkai halastó, Sióagárd-Leányvári pincesor, melyek lóval és fogattal is megközelíthetők

Az utazók számára szálláshelyet biztosít a lovardától 1 km-re lévő Őcsényi sportrepülőtér szállodája. A szállodai szobák összkomfortot biztosítanak és a reggelit is tartalmazzák. A faházakban akár a családjával is megszállhat.
A Rózsa Tanya lovarda ill. lovas klub, a lovassportág fenntartását tűzte ki célul, hogy ez a csodálatos és szeretetre méltó állat továbbra is  a magyarság jelképe legyen.
A lovarda rendkívüli lehetőségeket biztosít a lovakkal való megismerkedésre és megbarátkozásra (a lovaglás, fogathajtás és díjugratás is elsajátítható).

Lovas élet az őcsényi Rózsa tanyán

Rózsa Laci bácsi - aki munkájának nagy részét  a lovas életnek szentelte és műveli ezt a szép mesterséget ma is - lovaglási lehetőséget, lovas oktatást biztosít a környék fiataljai, és minden „lókedvelő” számára.

A lovarda Tolna megyében, Szekszárdtól 6 km.-re található Őcsény kapujában: egész évben várja a lovagolni vágyókat kezdőtől a haladó szintig. A Sárköz és Vidéke kiváló tereplovaglási és sétakocsizási lehetőséget jelent.
A nyári hónapok során a gyerekek bentlakásos lovas táborok keretei között ismerkedhetnek a lovaglással, a lovak ápolásával szerszámozásával, a lovas hagyományokkal, sportokkal egyaránt.
A tanyaépületet, istállót az elmúlt évek folyamán felújították, a pályákat korszerűsítették.
Jelenlegi lóállományuk 10 jól belovagolt lóból áll, az utánpótlást két, illetve három éves csikóik biztosítják.

2005. márciusában a lovas iskola a Magyar Lovas Turisztikai Szövetségtől 1 patkós minősítést kapott.

Lovaik és lovasaik mindig ott vannak a Sárközi Lakodalmi rendezvényeken valamint őcsényi, decsi és szekszárdi szüreti fesztiválokon.


Az Alapítványról


Gáspár Ferenc – szintén ló szerető ember - nyugalmazott tábornok, aki úgy látta, hogy segítségére lehet a lovas iskola fiainak és lányainak abban, hogy még többet még jobb körülmények között lehessenek a lovak közelében: 2004 őszén életre hívta a Lóra Ifjú magyar!- Lovaglással az egészséges Ifjúságért Közhasznú Alapítványt.
Célja a lovas kultúra, a lóval való helyes bánásmód, ezzel együtt a lovas sport, és egészséges életmód mind szélesebb körben való megismertetése.
2005-ben két lovas tábor fiataljainak biztosított szálláslehetőséget az Alapítvány.
Szeretnénk valóban a köz hasznára váló tevékenységet folytatni: a helyi lovas közösséget tovább gyarapítani, a nyári lovas táborokat megszépíteni, és nyüzsgő élettel megtölteni.
Alapítványunk további lelkes segítőkkel és támogatókkal erősödött, és most már mindenki számára látható módon az Interneten is elérhető.  
További terveink között van sportolásra, versenyzésre kedvet érző tehetséges gyerekeknek versenyzésre történő felkészítése, a sportlovas utánpótlás nevelése.

Táborok

A táborok 6 napos turnusokban zajlanak az iskolai nyári szünet alatt, diákok számára. A táborlakók elhelyezése sátorban történik. A sátor 12 személyes masszív fémvázas szerkezet, beton alapon, amelyben ágyak találhatók.
A gyerekek napi kétszeri lovaglásoktatásban részesülnek. Akik tudásuktól függetlenül megfelelő segítséget kapnak. A szabadidő különböző játékokkal tölthető el (pingpong, tollaslabda, társasjátékok, sakk, lengőteke stb). Ezen kívül különböző versenyek szórakoztatják a gyerekeket, melyekben a táboros csapatok mérik össze tudásukat. A versenyek felügyelet mellett zajlanak és rendkívül változatosak. A feladatok egész héten eltartanak és díjazásra kerülnek.
Minden turnusban egy alkalommal kézműves foglalkozást is tartunk, ahol a kreativitásukat láthatjuk a gyerekeknek.
Napi négyszeri étkezést biztosítunk. A reggeli, uzsonna, vacsora helyben történik. Az ebéd a táborhelytől egy kilométerre étkezdében zajlik, ahova lovaskocsival közlekedünk.
Egy turnus létszáma maximum 12 fő. Ez az a létszám amivel még eredményesen tudunk foglalkozni, hogy élményekkel teli térjenek haza a gyerekek.

Az oktatásról


Az oktatást futószáron kezdjük. Itt a lovasok elsajátítják a lovaglás alapjait (felszállás, helyes testtartás, a lóval való bánásmód, lépés és ügetés jármódok, hanggal való segítségnyújtás stb).
Az ifjú lovasok biztonságérzete növelése érdekében a lovon különböző tornagyakorlatokat végeztetünk. Ezek a gyakorlatok a biztonságérzetet és az egyensúlyérzéket javítják, valamint a ló mozgásának felvételét is elősegítik.
A futószáras oktatásnál néhány alkalom után megtanulják a helyes szárfogást és a ló irányításába is belekóstolhatnak.

Majd következik gyakorlott vezetőlovassal az osztályban  lovaglás. Itt a tanulók egy haladó lovast követve egymás után lovagolnak és lovardai alakzatokat hajtanak végre. Megtanulják az alakzatok nevét és végrehajtásának módját. Szép lassan pedig a járóiskola használata is megkezdődik.
Megfelelő gyakorlottsági szint elérése után következik a vezető szerep átvétele. Az ifjú lovas itt tudja rendesen elsajátítani a ló irányítását ill. a nehezebb feladatok elvégzését. Innentől kezdve teljesen egyedül rányitja a lovat és végrehajtja az oktató utasításait.

Ezután, ha igény van rá, az ugratás alapjait is elsajátíthatják a lovasok.
Ezenkívül a ló ápolását, nyergelését stb. is megtanulhatják az érdeklődő vendégek. A szorosabb kapcsolat kialakításához ló és lovas között, ez a fajta törődés elengedhetetlen.
 
Tereplovaglásra vagy lovas túrákra is lehetőség van a gyakorlott lovasok számára, ami kísérővel történik.
Ha lovagolni szeretnének vagy csak nézelődni, kikapcsolódni, látogassanak el hozzánk.

 

 


Bértartás


Lovak bértartását vállaljuk. Ehhez istállók, karámok, legelők állnak rendelkezésre az elhelyezéshez. Éjszakai felügyelet biztosított, valamint állandó állatorvos és kovács szükség szerint rendelkezésre áll. A lovak felszerelése zárt helyen elhelyezhető. A bértartott lovak elletése is lehetséges.

Lovas túrák


Túrahelyek a Gemenci erdő, Gemenc szabadidőközpont (étkezési lehetőséggel), Szálkai halastó (étkezési lehetőséggel), Sióagárd-Leányvár (étkezési ill. pincelátogatási lehetőséggel), Sárközi táj megtekintése.
A lovas túrák kísérővel történnek, telefonos bejelentkezés alapján, a lovaglási tudás megtekintése után. Ha a tudása nincs megfelelő szinten, nem biztosítunk lovat a terepen történő lovaglásra. Az ön biztonsága érdekében ilyen esetben a lovas pályánkon történő lovaglást ajánljuk.

Kocsikázás


A lovas túrák helyei kocsival is megközelíthetőek.

Kocsizási lehetőségek a túrakocsival 6 fő-ig, míg a pados kocsival 12 fő-ig.
Megtekinthetők a Gemenci erdő és Sárköz nevezetességei.

Esküvők, rendezvények


Lovas esküvő hintóval, igény szerint lovas kísérettel rendelhető. Több hintós (5-6 hintó is lehetséges) esküvő és egyéb rendezvény megszervezését vállaljuk. A szüreti felvonulásokon a felkéréseknek eleget teszünk (fogat és csikósok).
 

 

Keresés
Hirdetés
copyright by Deilen Informatika | Minden jog fenntartva.