ló kép
lovardakalauz.hu logo

Szarvas Csárda Lovas SE. - Körmend

Tel: (94)424-152, (30)204-2070 (Horváth Sándor)
(20)381-8940 (Gulyás Gábor)
Cím: 9900 Körmend Nádasd - Hegyalja 9.

E-mail: hegyaljailovas@freemail.hu
Web: http://hegyaljailovas.gportal.huA Hegyaljai Szarvas Csárda a 86-os út mellett, Körmendtől 4 km-re fekszik. 180 férőhelyes étteremmel rendelkezik, ahol vad és tájjellegű ételekkel várják a vendégeket. Az épület mellett egy Dance Club biztosít szórakozást a fiataloknak.
 

 

 

 

 

 


Az éttermek szomszédságában fekszik a lovarda. Itt lehetőség van a kezdő lovasoknak az alapok elsajátítására, haladó lovasoknak zárt karámban gyakorolni illetve terepen lovagolni.

Az egyesületről


Elnök: Horváth Sándor
Oktatás vezető: Gulyás Gábor


Az Egyesület elődje 1984. június 3-án alakult 24 taggal és 13 fő pártoló taggal, MEDOSZ Lovas SE Nádasd néven. 1984-től 1988-ig a nádasdi Tsz színeiben versenyeztek lovasaink Gulyás Gábor vezetésével. A területi díjugrató és országos military versenyeken nagyon sok győzelmet és helyezést értünk el.
1988 őszén a tsz. gazdasági okok miatt felszámolta a lóállományt. Az SE tagjai néhányan vásároltak az állományból és folytatták a versenyzést. 1991. június 23-án a régi SE jogutódjaként megalakult a Körmend Szarvas Csárda Lovas SE 18 taggal. Egy versennyel ünnepelték a megalakulást melyen 4 versenyszámban 132 startot regisztráltak. 2002-től az egyesület melypontra került különböző okok miatt.


2008 tavaszán újra kezdődött az élet, több tehetséges fiatal is elkezdett lovagolni. 2008. október 12-én 16 taggal és 3 pártoló taggal bővült az egyesület. Elkészült az SE honlapja is. 2009 tavaszától újabb hat ló fogja segíteni az oktatást. Új oktatóterület és versenypálya is várja a lovasokat. Ezekkel a fejlesztésekkel lehetőség nyílik még nagyobb bázis kialakítására és nyári lovas tábor szervezésére.
 


 

Az egyesület büszkesége Szokola Csaba díjlovagló 2007-es év országos ranglista nyolcadik helyezettje, aranyjelvényes sportoló, válogatott kerettag, többszörös régió győztes.
 

 


Futószáras oktatás


A lóval való ismerkedés mellett a lovas kiképzés elején az ülés oktatása áll a középpontban. Ez a futószáras oktatás: edző felügyeletével a kezdő lovasnak először az egyensúly érzését és az elengedett testtartást kell gyakorolnia és megszereznie anélkül, hogy figyelmét eközben a ló irányítása és befolyásolása kötné le. Az ülésgyakorlással eltöltött viszonylag hosszú idő gazdagon megtérül azáltal, hogy a kezdő lovas biztonságosan (zárt ülés) képes ülni, és mindez a kiképzésben is gyors előrehaladást tesz lehetővé számára.


A futószárazás kapcsán a lovas megtanul helyesen, egyensúlyban ülni - kapaszkodás nélkül, saját testének helyzetét és mozgását a ló egyensúlyához és mozgásához igazítva. Ebben az oktatásban nemcsak a teljesen kezdő lovasok részesülnek, hanem azok is, akik a szintfelmérő lovaglásnál nem elég zárt, hanem bizonytalan ülést mutattak. Az oktatás időtartama (mennyi ideig van futószáron) mindig az egyéntől függ, emellett az oktatások rendszerességétől és gyakoriságától. 
 
Kezdő osztály
 

Amint a kezdő lovas az ülés és a segítségadás alapjait magáénak tudja, sor kerülhet arra, hogy a közel azonos tudásszintű lovasok  kis csoportban lovagoljanak. A csoportos lovaglás lehetővé teszi a kezdők részére, hogy az eddig tanultakat nagyobb térben, önállóan alkalmazzák: egyenesen való haladás, ívek, körök lovaglása, jármódok szabályozása - lépés, ügetés, tanügetés. A vágta tanulásának feltétele a stabil, elengedett tanügetés. Ezért ebbe az osztályba soroljuk azokat is, akik már lovagoltak, de nem vágtáztak még, az irányításuk nem elég határozott, nem ismerik a lovardai alakzatokat.
A kezdő csoportban a gyengébb lovasokhoz igazítjuk az oktatást, mert ezen a szinten kell jól berögződnie a lovaglás alap technikájának. Akik megfelelő gyakorlatra és tudásra tettek szert, azok a középosztályban folytatják a lovaglást.
 

Terep lovaglás


Gyakorlottabb lovasok a környező vidéket bebarangolhatják lóháton. Rövidebb, vagy több órás lovaglásokra van lehetőség kísérővel. A táj gyönyörű minden évszakban. Hatalmas nyugodt erdők és mezők veszik körül az istállót.

 


Díjlovaglás,díjugratás


Haladó lovasoknak, akik komolyabban szeretnének foglalkozni a lovassporttal, lehetőségük van az idomítással vagy a díjugratással magasabb szinten is megismerkedni. Szakképzett edző vezeti a lovas klubot. Akik versenyszerűen akarnak lovagolni, azokat leigazoljuk.

 

Keresés
Hirdetés
copyright by Deilen Informatika | Minden jog fenntartva.